Προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση ιογενούς γαστρεντερίτιδας, η οποία έχει προσβάλλει φοιτητές στο γειτονικό μας Πολυτεχνείο Κρήτης, για λίγες μέρες το εστιατόριο θα δίνει φαγητό μόνο σε πακέτο για κατανάλωση στο σπίτι.
Παρακαλούνται οι φοιτητές να μην παραμένουν στο χώρο του εστιατορίου και να είναι σχολαστικοί με τον συχνό καθαρισμό των χεριών τους.
Το Τμήμα έχει φροντίσει να υπάρχουν σημεία παροχής αντισηπτικού για την απολύμανση των χεριών, αλλά για καλύτερα αποτελέσματα επιβάλλεται το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό.
Ο ΕΟΔΥ συστήνει σχολαστική τήρηση της υγιεινής των χεριών, η οποία αποτελεί το πιο σημαντικό μέτρο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νοροϊού.
Για να μειώσει κανείς την πιθανότητα να νοσήσει από ιογενή γαστρεντερίτιδα θα πρέπει να ακολουθεί κάποιους βασικούς κανόνες:
- Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό.
- Αναγκαίο πλύσιμο των χεριών, ιδιαίτερα μετά τη χρήση της τουαλέτας, την αλλαγή πάνας, την επαφή με ασθενή με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, το χειρισμό μολυσματικού υλικού (εμέσματα ή κόπρανα), το χειρισμό μολυσμένων, με εμέσματα ή κόπρανα, κλινοσκεπασμάτων, ρουχισμού, κ.τ.λ.
- Προτεινόμενο πλύσιμο των χεριών πριν την προετοιμασία φαγητού, την κατανάλωση φαγητού, το χειρισμό τροφίμων, την παροχή φροντίδας σε άλλους.
- Σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών που χρησιμοποιούνται κατά την προετοιμασία των τροφίμων, καθώς και των οικιακών σκευών, με σαπούνι και νερό, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού.
- Χρήση οικιακής χλωρίνης για το καθάρισμα της κουζίνας και της τουαλέτας του σπιτιού και σχολαστικό καθάρισμα μολυσμένων με κόπρανα ή εμέσματα υφασμάτων (ρουχισμού, κλινοσκεπασμάτων, κ.ά.).
- Προτεινέομενη χρήση γαντιών μιας χρήσης για το χειρισμό των δυνητικά μολυσμένων αντικειμένων.