Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών

Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Ψυχοκοινωνική Στήριξη

Αγαπητά μέλη της κοινότητας του ΕΛΜΕΠΑ,

Η Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας σε συνεργασία με το Τμήμα Περίθαλψης και Κοινωνικής Μέριμνας, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει την έναρξη λειτουργίας: α) Γραφείου Συμβουλευτικής και Ψυχοκοινωνικής Στήριξης και β) Ιατρείου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα Τμήματα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου που εδρεύουν στη Δυτική Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά.

Περισσότερες πληροφορίες στο επισυναπτόμενο αρχείο (pdf).

 

Συμβουλευτική και Ψυχοκοινωνική Στήριξη για τους φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών

Στο ΕΛΜΕΠΑ λειτουργεί η νέα πολύ σημαντική υπηρεσία του Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχοκοινωνικής Στήριξης (ΚΕΣΥΨΥ) στη διάθεση όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας του Ιδρύματος, φοιτητών, καθηγητών και διοικητικών.
Στόχοι και σκοποί του Κέντρου είναι να βοηθήσει όλα τα μέλη, για μια ομαλότερη και αποτελεσματικότερη προσαρμογή στην εκπαιδευτική διαδικασία είτε εξαιτίας προσωπικών δυσκολιών, είτε εξαιτίας των ιδιαίτερων στρεσογόνων συνθηκών που αυτή επιβάλλει.
Το Κέντρο διαθέτει μια ομάδα στήριξης που αποτελείται από τον Ιατρό του Ιδρύματος, από Ψυχολόγους, από Κοινωνικό Λειτουργό, και όπου χρήζει από Νοσηλευτή. Παράλληλα συνεργάζεται με φορείς και ιδιώτες (νοσηλευτικά ιδρύματα, πρόνοια, ψυχιάτρους, κ.ά.) σε όλη την Κρήτη, για ανάλογες παραπομπές όπου είναι αναγκαίο.
Έμφαση δίδεται σε θέματα ψυχικής υγείας σε πρωτοβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο (κοινοτική ψυχική υγιεινή και επανένταξη στην εκπαιδευτική διαδικασία), καλύπτοντας όλο το φάσμα των ψυχικών διαταραχών. Η πρόληψη επίσης είναι βασικό μέλημα του Κέντρου, μέσα από την ψυχοεκπαίδευση και την ενημέρωση πάνω σε θέματα αναλόγου ενδιαφέροντος με άτομα ή ομάδες (ανακοινώσεις, ημερίδες, οργάνωση συνεδρίων).
Επίσης το ΚΕΣΥΨΥ παρεμβαίνει, αν του ζητηθεί, σε κοινωνικές δυσκολίες, όπως οι διαπροσωπικές και οικογενειακές σχέσεις, αλλά και ιδιαίτερα σε σχέσεις που απορρέουν από την εκπαιδευτική διαδικασία καθηγητών-φοιτητών, ή μεταξύ συναδέλφων.
Το ΚΕΣΥΨΥ δύναται επίσης να παίξει γνωμοδοτικό, και όχι γνωματευτικό, ρόλο σε ανάλογες περιπτώσεις, αν του ζητηθεί από τις αρχές του ΕΛΜΕΠΑ.
Οι υπηρεσίες παρέχονται εντελώς δωρεάν και διέπονται από αυστηρό πρωτόκολλο εχεμύθειας και ιατρικού απορρήτου.
Λειτουργεί όλη την διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, 09:30 – 13:30, Δευτέρα έως και Παρασκευή, κατόπιν ραντεβού, εκτός εκτάκτων περιπτώσεων και βέβαια καλύπτει ΜΟΝΟ τα μέλη της Κοινότητας του ΕΛΜΕΠΑ.

Ομάδα Εθελοντών ΚΕΣΥΨΥ “Παρόντες”
Το ΚEΣYΨY παροτρύνει τους φοιτητές του ΕΛΜΕΠΑ να γίνουν ενεργά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας με τη δημιουργία ομάδων εθελοντισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, συνεργάζεται με όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και με κρατικούς φορείς ή μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και παρέχει στους φοιτητές τη δυνατότητα να προσφέρουν τη βοήθειά τους στην κοινωνική προσαρμογή ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Οι εθελοντές που πλαισιώνουν το ΚΕΣΥΨΥ με την ονομασία “Παρόντες” εκπαιδεύονται και συμμετέχουν σε εξειδικευμένα θεωρητικά και βιωματικά σεμινάρια, στα οποία λαμβάνουν μέρος με τη συμπλήρωση μιας αίτησης μέλους. Πατήστε για την Ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής εθελοντή.
Όποιοι ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να επικοινωνήσουν με το ΚΕΣΥΨΥ τηλεφωνικά (στο τηλέφωνο 2810 379539), προσωπικά, ή μέσω e-mail.
Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα (ψυχολογικό, κοινωνικό, οικονομικό, ακαδημαϊκό, αναπηρίας, κτλ) μπορείτε να απευθυνθείτε στους εθελοντές του ΚΕΣΥΨΥ, ζητώντας τα στοιχεία τους από τη Γραμματεία του Τμήματος.

Παραπομπές
Φυλλάδιο Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχοκοινωνικής Στήριξης (ΚΕΣΥΨΥ)

Μετάβαση στο περιεχόμενο