Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών

Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Εισαγωγή στο Τμήμα

Αγαπητέ νέε φοιτητή, Αγαπητή νέα φοιτήτρια,
με μεγάλη μας χαρά σε καλωσορίζουμε στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών της Σχολής Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.
Σε συγχαίρουμε για την επιτυχία σου στις εισαγωγικές εξετάσεις και σου ευχόμαστε καλό ξεκίνημα στις σπουδές σου. Τα επόμενα λίγα χρόνια θα προσπαθήσουμε μαζί να είναι πολύ δημιουργικά και ευχάριστα για σένα, καθώς το Τμήμα μας θα αποδειχτεί το νέο φιλόξενο σπίτι σου και η νέα αγαπημένη οικογένεια σου.
Τώρα είσαι ακαδημαϊκό μέλος σε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο δυναμικά Πανεπιστήμια της χώρας μας, και στο μοναδικό Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών.
Το Τμήμα μας ιδρύθηκε το 1981 στο χώρο της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και από τότε εκπαιδεύει τους καλύτερους ηλεκτρονικούς μηχανικούς της χώρας, παρέχοντας σύγχρονη, εξειδικευμένη και κυρίως εφαρμοσμένη γνώση σε θέματα ηλεκτρονικής, υπολογιστών, τηλεπικοινωνιών, αυτοματισμών, και πληροφορικής.
Θεραπεύοντας ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών και τεχνολογικών πεδίων, δίνουμε έμφαση στην άρτια, πολυδιάστατη και σε βάθος εκπαίδευση των φοιτητών μας, στους οποίους αφιερώνουμε το καλύτερο δυναμικό μας. Οι απόφοιτοί μας έχουν σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση και σημειώνουν μεγάλη επαγγελματική επιτυχία, απασχολούμενοι σε ένα πλήθος δραστηριοτήτων υψηλής ποιότητας στην εγχώρια και διεθνή αγορά εργασίας.
Εδώ θα έχεις τη δυνατότητα να αποκτήσεις, να αναπτύξεις, να πολλαπλασιάσεις, και να επεκτείνεις τις γνώσεις και τις δεξιότητές σου στους επιστημονικούς και τεχνολογικούς τομείς των υπολογιστών, της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών, της ηλεκτρονικής, των δικτύων, της ρομποτικής, των λέιζερ, της βϊοιατρικής τεχνολογίας, των αυτοματισμών, των αμυντικών συστημάτων και πολλών άλλων.
Το Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών ενσωματώνει διαρκώς στις σπουδές που προσφέρει στους φοιτητές του όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες αιχμής. Χαρακτηριστικές λέξεις-κλειδιά των σπουδών σου στο Τμήμα μας είναι: τεχνητή νοημοσύνη (Artificial IntelligenceAI), μηχανική μάθηση (Machine Learning), βαθιά μάθηση (Deep Learning), νευρωνικά δίκτυα (Neural Networks), μεγάλα δεδομένα (Big Data), εξόρυξη δεδομένων (Data Mining), διαδίκτυο των αντικειμένων (Internet of ThingsIoT), τεχνολογίες blockchain, επικοινωνίες 5G και 6G, δορυφόροι, νανοηλεκτρονική, ηλεκτρονικός πόλεμος, έξυπνο σπίτι (smart home), έξυπνη πόλη (smart city), κ.ά..
Το Τμήμα μας έχει στόχο να σου παρέχει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και όλα τα εφόδια που θα σε βοηθήσουν να σταδιοδρομήσεις με επιτυχία ως Ηλεκτρονικός Μηχανικός, να προσφέρεις στο κοινωνικό σύνολο και να συμβάλεις ουσιαστικά στην ανάπτυξη και ευημερία της χώρας μας.
Όλοι οι καθηγητές σου, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας του Τμήματος μας, θα είμαστε διαρκώς δίπλα σου για να σε ενημερώνουμε, να σε συμβουλεύουμε, να σε κατευθύνουμε και να σε καθοδηγούμε στην πορεία των σπουδών σου.
Θέλουμε οι σπουδές σου να σε εμπνέουν για μάθηση, αλλά και η διαβίωσή σου στο Τμήμα μας και στα Χανιά να είναι πολύ ευχάριστη. Γι’ αυτό οι σπουδές μας υλοποιούνται σε ένα ζωντανό περιβάλλον το οποίο, εκτός από την επιστημονική και τεχνολογική δραστηριότητα, ενθαρρύνει και την πολιτιστική, κοινωνική και ψυχαγωγική αλληλεπίδραση των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε την ακαδημαϊκή και προσωπική επιτυχία σου, και γι’ αυτό εργαζόμαστε μεθοδικά πάνω στην ανανέωση του προγράμματος εκπαίδευσης, στη διασύνδεση των σπουδών μας με την παραγωγή και την κοινωνία, και στη διεύρυνση της διεθνούς διάστασης μας.
Ωστόσο πρέπει να προσπαθήσεις και εσύ μαζί μας, για να ευοδωθούν οι προσδοκίες σου από το Τμήμα μας. Θα πρέπει από την πρώτη μέρα να αντιμετωπίσεις τις σπουδές σου υπεύθυνα και ευσυνείδητα απέναντι στους γονείς, τους καθηγητές, και τον εαυτό σου. Η αξία του διπλώματος που θα αποκτήσεις στηρίζεται στις προσπάθειες που κατέβαλλαν οι προηγούμενες γενιές των αποφοίτων μας. Τώρα είναι η δική σου σειρά για να βοηθήσεις στην προσπάθεια για καταξίωση του πτυχίου μας στην εγχώρια και διεθνή αγορά εργασίας. Η δική σου καθημερινή συμμετοχή και προσπάθεια, η συνεργασία με τους καθηγητές σου, η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων υποδομών και ευκαιριών που παρέχει το Τμήμα, και η αφοσίωση στις σπουδές σου θα φέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ώστε να αποκτήσεις όλα τα εφόδια που χρειάζεται ο σύγχρονος ηλεκτρονικός μηχανικός.
Και πάλι σε καλωσορίζουμε και πάντα να αισθάνεσαι περήφανος/η που είσαι μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Τρόποι εισαγωγής στο 5ετές προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών
Η εισαγωγή στο 5ετές προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών μπορεί να γίνει με 2 τρόπους:
(1) μετά από επιτυχία στις Πανελλήνιες Εξετάσεις στο 2ο (των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών) ή στο 4ο (των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής) Επιστημονικό πεδίο, ή
(2) μετά από κατατακτήριες εξετάσεις για τους ήδη πτυχιούχους από οποιοδήποτε Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (πληροφορίες για τις κατατακτήριες εξετάσεις του 2023 μπορείτε να βρείτε εδώ).

Ανανεωμένες οδηγίες για τους πρωτοετείς φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών (με έτος εισαγωγής το 2023)
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Τμήμα μας έχει δημιουργήσει έναν αναλυτικό Οδηγό (που θα αναρτηθεί εδώ μέσα στις επόμενες μέρες), προκειμένου να τον μελετήσετε και να ακολουθήστε τις οδηγίες, αφήνοντας μας να σας οδηγήσουμε σε αυτό το υπέροχο ταξίδι στη γνώση, την επιστήμη, την τεχνολογία και το επάγγελμα του Ηλεκτρονικού Μηχανικού, που μόλις ξεκίνησε για εσάς.

Μετάβαση στο περιεχόμενο