Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών

Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Προληπτικά μέτρα μετάδωσης νοροϊού

Έπειτα από εντολή της Διοίκησης του Πανεπιστημίου μας και προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση ιογενούς γαστρεντερίτιδας, η οποία έχει ήδη προσβάλλει φοιτητές στο γειτονικό μας Πολυτεχνείο Κρήτης, σε περίπτωση που εμφανιστεί και στο δικό μας Τμήμα, από σήμερα και μέχρι την Κυριακή το εστιατόριο θα δίνει φαγητό μόνο σε πακέτο για κατανάλωση στο σπίτι. Παρακαλούνται οι φοιτητές να μην παραμένουν στο χώρο του εστιατορίου και να είναι σχολαστικοί στο συχνό καθαρισμό των χεριών τους.

Το Τμήμα θα φροντίσει να υπάρχουν σημεία παροχής αντισηπτικού για την απολύμανση των χεριών, αλλά για καλύτερα προτείνεται το σχολαστικό πλύσιμό τους με σαπούνι και νερό.

Ο ΕΟΔΥ συστήνει σχολαστική τήρηση της υγιεινής των χεριών, η οποία αποτελεί το πιο σημαντικό μέτρο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νοροϊού.
Για να μειώσει κανείς την πιθανότητα να νοσήσει από ιογενή γαστρεντερίτιδα θα πρέπει να ακολουθεί κάποιους βασικούς κανόνες:
Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό: Μετά τη χρήση της τουαλέτας, την αλλαγή πάνας, την επαφή με ασθενή με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, το χειρισμό μολυσματικού υλικού (εμέσματα ή κόπρανα), το χειρισμό μολυσμένων, με εμέσματα ή κόπρανα, κλινοσκεπασμάτων, ρουχισμού κ.τ.λ.
Επίσης συνίσταται το πλύσιμο των χεριών πριν την προετοιμασία φαγητού, την κατανάλωση φαγητού, το χειρισμό τροφίμων, την παροχή φροντίδας σε άλλους.
Σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών που χρησιμοποιούνται κατά την προετοιμασία των τροφίμων καθώς και των οικιακών σκευών, με σαπούνι και νερό, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού.
Χρήση οικιακής χλωρίνης για το καθάρισμα της κουζίνας και της τουαλέτας του σπιτιού και σχολαστικό καθάρισμα μολυσμένων με κόπρανα ή εμέσματα υφασμάτων (ρουχισμού, κλινοσκεπασμάτων, κ.ά.). Συστήνεται η χρήση γαντιών μιας χρήσης για το χειρισμό των δυνητικά μολυσμένων αντικειμένων.

Μετάβαση στο περιεχόμενο