Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών

Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Τοποθεσία

Τοποθεσία Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Η έδρα του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών βρίσκεται στην οδό Ρωμανού 3 στη Χαλέπα. Η Χαλέπα είναι ένα από τα πιο ωραία, αξιόλογα και ιστορικά προάστια των Χανίων με ιδιαίτερη οικιστική και τουριστική ανάπτυξη.

https://www.google.gr/maps/@35.5190742,24.0425769,18z

Πανόραμα Χαλέπας Χανίων.

Μερική άποψη του παραλιακού τμήματος της Χαλέπας.

Μερική άποψη της συνοικίας της Χαλέπας (όπου πάνω αριστερά φαίνονται τα κτίρια του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών, δίπλα από τον Ιερό Ναό της Ευαγγγελίστριας με τον χαρακτηριστικό μπλε τρούλο).

Ο Ιερός Ναός Ευαγγελίστριας Χανίων (με τον χαρακτηριστικό μπλε τρούλο), περιβαλλόμενος από τα κτίρια του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών και του Τμήματος Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος.

Τα κτίρια των περίπου 8.500 τμ όπου στεγάζεται το Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών (μαζί με το Τμήμα Μηχανικών Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος) βρίσκονται ακριβώς δίπλα στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας Χανίων (που θεμελιώθηκε 8/10/1908 παρουσία του Αλέξανδρου Ζαΐμη, εγκαινιάστηκε 12/8/1923 και είναι ο μεγαλύτερος ναός των Χανίων), και πολύ κοντά στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαγδαληνής (που είναι ρωσικού ρυθμού με τον χαρακτηριστικό τρούλο και χτίστηκε κατά τη διάρκεια της αρμοστείας του Πρίγκιπα Γεώργιου στη Κρήτη).
Στη Χαλέπα ήταν η έδρα του εκάστοτε Γενικού Διοικητή της Κρήτης, οι επαύλεις των γενικών προξένων των Μεγάλων Δυνάμεων, καθώς και η Γαλλική Σχολή Καλογραιών (θηλέων) του τάγματος Σαν Ζοζέφ. Αυτό το προάστιο επέλεξε αργότερα και ο Αρμοστής Πρίγκιπας Γεώργιος για την έπαυλη του, που οι κάτοικοι αποκαλούν ανάκτορο, καθώς και ο εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος ως τόπο μόνιμης διαμονής του στη θερινή οικία που είχε κτίσει ο πατέρας του, και η οποία σήμερα αποτελεί μουσείο – ίδρυμα μελετών σε πολύ μικρή απόσταση από την έδρα του Τμήματος.
Επίσης πολύ κοντά στην έδρα του Τμήματος βρίσκεται και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων.
Στο βορειοδυτικό άκρο της παραλίας της Χαλέπας, όπου η ακτή είναι ομαλή, υφίσταται σήμερα μικρό αλιευτικό καταφύγιο, ενώ κάποια βυρσοδεψεία που είχαν αναπτυχθεί στο παρελθόν σήμερα έχουν ερημωθεί και σταδιακά μετατρέπονται σε χώρους διασκέδασης.

Η Χαλέπα και ο Ελευθέριος Βενιζέλος

Πόλη με ιστορικές συνοικίες και μνημεία ιδιαίτερης καλλιτεχνικής και αισθητικής αξίας, τα Χανιά διαφυλάσσουν με ζήλο τη δική τους πολιτισμική ταυτότητα, καρπό ποικίλων επιδράσεων και επιρροών που άσκησαν οι λαοί που έζησαν και έδρασαν εδώ ανά τους αιώνες.
Μια ξεχωριστή θέση στη χανιώτικη ιστορία κατέχουν ασφαλώς ο αείμνηστος Ελευθέριος Βενιζέλος και η ξακουστή συνοικία Χαλέπα, όπου βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η οικία-μουσείο του διαπρεπούς πολιτικού, η έπαυλη του πρίγκιπα Γεωργίου, ύπατου αρμοστή της Κρητικής Πολιτείας, και η εκκλησία της Αγίας Μαγδαληνής.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, εξέχων πολιτικός άνδρας με εντυπωσιακή προσωπική ακτινοβολία, γεννήθηκε στις Μουρνιές Χανίων, στην τουρκοκρατούμενη Κρήτη, το 1864. Στα νεανικά του χρόνια η οικογένειά του κατέφυγε στην Ελλάδα, καθώς ο πατέρας του υφίστατο τις συνέπειες της επαναστατικής δράσης του. Μετά την αποφοίτησή του από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Βενιζέλος άσκησε τη δικηγορία στα Χανιά, αλλά σύντομα τον απορρόφησε η πολιτική.
Οι ηγετικές και πολιτικές ικανότητές του αναδείχθηκαν κατά την επανάσταση του 1897. Την περίοδο της Κρητικής πολιτείας (1898-1912) συνέβαλε στη διαμόρφωση του Κρητικού Συντάγματος, συγκρούστηκε με τον ύπατο αρμοστή Γεώργιο, ηγήθηκε ένοπλης επανάστασης στο Θέρισο (1905) και πέτυχε την αντικατάσταση του αρμοστή.
Το 1910 έληξε ο ρόλος του στα πολιτικά πράγματα της Κρητικής Πολιτείας, όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας και συγκρότησε το Κόμμα των Φιλελευθέρων. Υπήρξε πρωτεργάτης της πολιτικής και οικονομικής ανόρθωσης της Ελλάδας και της νικηφόρας έκβασης των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913).
Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο Βενιζέλος ήλθε σε ρήξη με το στέμμα. Με κόστος τον Εθνικό Διχασμό (1915-1917), επέβαλε την πολιτική του, δηλαδή την είσοδο της χώρας στον πόλεμο στο πλευρό των Συμμάχων.
Η Ελλάδα ανταμείφθηκε για τη συμβολή της στην παγκόσμια πολεμική αναμέτρηση με την παραχώρηση της αρμοστείας της Σμύρνης (1919). Στις κρίσιμες εκλογές του Νοεμβρίου του 1920 ο Βενιζέλος ηττήθηκε. Αποσύρθηκε από την πολιτική και επέστρεψε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.
Με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ως προς την υποχρεωτική ανταλλαγή ελληνικών και τουρκικών πληθυσμών και τη σύναψη της Συνθήκης της Λωζάννης, ο Βενιζέλος ήταν εκείνος που καθόρισε τα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, άλλαξε τον προσανατολισμό της ελληνικής πολιτικής και έβαλε τα θεμέλια της ειρηνικής ανάπτυξης.
Η τελευταία τετραετία της διακυβέρνησής του (1928-1932) ήταν περίοδος σταθερότητας και δημιουργίας. Κορυφαία επιτυχία, το ελληνοτουρκικό σύμφωνο φιλίας (1930).
Το τέλος της σταδιοδρομίας του σημαδεύτηκε από τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του (Ιούνιος 1933) και το αποτυχημένο κίνημα του Μαρτίου του 1935. Ο Βενιζέλος αυτοεξορίστηκε στο Παρίσι, όπου απεβίωσε στις 18 Μαρτίου 1936.
Η οικία του Βενιζέλου στη Χαλέπα, το πατρικό του σπίτι, αποτέλεσε τη στέγη της ζωής του από το 1880 έως το 1910 και, κατά διαστήματα, από το 1927 έως το 1935.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος έζησε στην οικία αυτή σχεδόν τη μισή του ζωή. Εκεί έζησε νέος και νυμφεύτηκε, εκεί γεννήθηκαν τα δύο παιδιά του και πέθανε η γυναίκα του. Στο σπίτι αυτό έμενε όταν ξέσπασε η Επανάσταση του 1897, από εκεί ξεκίνησε για το Θέρισο το 1905 και εκεί επέστρεψε πριν μεταβεί στη Θεσσαλονίκη το 1916, για το Κίνημα της Εθνικής Άμυνας. Όμως, και μετά την αποτυχία του κινήματος του 1935, από το σπίτι αυτό αναχώρησε.
Το 1876 ο πατέρας του Ελευθερίου Βενιζέλου, Κυριάκος, αγόρασε το οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται η οικία, στο κέντρο της Χαλέπας. Οι εργασίες κατασκευής του σπιτιού ξεκίνησαν το 1877 και ολοκληρώθηκαν το 1880.
Με την ανάληψη της πρωθυπουργίας, το 1910, ο Ελευθέριος Βενιζέλος αναχώρησε για την Αθήνα. Η οικία ενοικιάστηκε κυρίως σε συγγενικά του πρόσωπα, ξένους διπλωμάτες και κρητικούς πολιτικούς.
Το 1927 ο Ελευθέριος Βενιζέλος επέστρεψε στα Χανιά και προέβη σε ριζική ανακαίνιση της οικίας της Χαλέπας.
Το 1941, κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης, η οικία βομβαρδίστηκε, ενώ κατά τη διάρκεια της Κατοχής υπέστη σοβαρές φθορές και βανδαλισμούς. Μετά την απελευθέρωση έλαβαν χώρα εργασίες αποκατάστασης της οικίας.
Το 2002 η οικία Βενιζέλου περιήλθε στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο την παραχώρησε ακολούθως στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».
Η οικία Βενιζέλου αποτελεί σήμερα την έδρα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», λειτουργεί δε ως μουσείο, χώρος ιστορικής μνήμης του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Το εσωτερικό της οικίας κοσμούν έπιπλα διαλεγμένα από τον ίδιον τον Βενιζέλο και τη γυναίκα του, Έλενα, διακοσμητικά αντικείμενα και πίνακες εποχής, καθώς και προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου πολιτικού ανδρός.

Μετάβαση στο περιεχόμενο